School: Loch Measca

Caherrobert, Co. Mayo
Máire, Bean an Bhrúnaigh

1. Sgéal.
    Bhí buachaill aimsire as an gceanntar seo ag dul go Baile-Átha-Cliath suim blianta ó shoin. Ní raibh sé ar traen riamh roimhe sin agus ní raibh mórán eolais aige ar an mbealach. Nuair a tháinig sé go dtí an stáisiún i gClár Cloinne-Mhuiris, léim sé isteach ins an gcéad traen a chonnaic sé, acht má léim féin ní raibh sé i bhfad ann gur cuireadh amach arís é, mar nárbh é an traen ceart é. Rinneadh an cleas céadna leis nuair a tháinig an dara traen isteach. Nuair do bhí an tríú ceann ag an stáisiún, isteach leis i gcarráiste in a raibh sagart. Bhí faitchíos an domhain ar an mbuachaill go gcuirfí amach arís é, agus bhí sé ar mire le feirg, agus é ag eascainidhe. Chuala an sagart é.
    "An bhfuil fhios agat", ars an sagart, go bhfuil tú ar do bhealach go h-ifreann?"
    "M'anam ó'n d......l", ars an buachaill, ag imteacht amach doras an charráiste, "táim ar an traen contráilte arís."
  2. Sgéal áitiúil.
    Chuaidh buachaill as an áit seo go dtí an domhan thiar fadó. Chaith sé cúpla blian ann, agus nuair a tháinig sé abhaile go h-Éirinn shílfeá gur ann a rugadh é. Dar leis, ní raibh tír chomh maith le Meiriceá, nó daoine le fághail níos fearr in áit ar bith eile. Bhí sé ag trácht ar Bhaisington oidhche amháin agus a athair ag éisteacht leis.
    "Ní raibh ar an domhan seo ariamh fear chomh fírinneach le Bhaisington," arsa an fear óg, "níor tháinig breág as béal an fhir sin an fhaid a's bhí sé beo."
    "Ó, creidim an méid sin," arsa a athair, "is dócha go labhradh sé mar an chuid eile de mhuinntir a tíre - tré n-a shróin"
    Máire C. Ní Chathasaigh
    Creevagh Middle, Co. Mayo