School: Loch Measca

Caherrobert, Co. Mayo
Máire, Bean an Bhrúnaigh

1. An Fear Cráidhte.
    Uair amháin bhí fear ins an gceanntar seo agus bhí sé sanntach. Tráthnóna amháin tháinig cara chuige chun an oidhche do caitheamh in aoinfeacht leis. Níor mhaith leis an fear é dó choinneál ar feadh na hoidhche. Chuaidh sé go dtí an fhuinneóg agus ar seisean. "Tá an oidhche geal agus an bóthar breágh, ach[t?] mar sin fan go lá."
    Seo é an chaoi a dubhairt sé leis an gcaraidh dul abhaile.
  2. Sgéalta beaga.
    Ba ghnáthach le Seán Piobaire suidhe ar an gclaidhe ar thaobh an bhóthair ag imirt na bpíob tar éis aifrinn gach Domhnach i mbaile beag san gceanntar seo. Deireadh Seán nach raibh port i nÉirinn nach raibh aige.
    Domhnach amháin bhuail an sagart an bóthar agus Seán ag imirt. Stad an sagart. "Bhfuil eolas agat ar na deich n-aitheanta a Sheáin?" ars an sagart lei[s.] Rinne Seán machtnamh, agus arsa sé, tar éis tamaillín:
    "Seinn cúpla nóta dhe, a athair, agus imreóchad duit é."
  3. Bríste Sheáinín.
    Bhí bean in aice na háite seo i bhfad i bhfad ó shoin. Bhí sí an-bhocht. Ní raibh acht aon mhac aici - Seánín a b'ainm dó.
    Níor bh'fhéidir léi bríste nua do cheannach dó, cé go raibh sé ag teastá[il] uaidh go géar. Ghabh sí chuicí sean-bhríste le'n a athair agus ghiorruigh sí agus thóg sí isteach é, agus rinne sí bríste beag do Seáinín as. Chuaidh Seáinín ar scoil agus a bhríste nua air.
    Nuair tháinig sé abhaile sa tráthnóna bhí sé ag gol.
    "Céard tá ort, a chuidín?" arsa a mhathair leis.