School: Caisleán na hÉille (The Neale)

Neale, Co. Mayo
Máire, Bean Mhic Domhnaill

1. (continued from previous page)
    Bhagair sé ar na daoine. Rinne sé comhartha na croise air [?] é féin agus Tadhg agus ar seisean ós árd, “In ainm Dé céard atá ag cur as duit a Thaidhg Ó Laife? Nár cuireadh indé thú?”
    “Diabhal cur muis ná cur,” a adeir Tadhg. “Bhí muise thios i gConndae Mhuigheo ag cur mo dhearbhthair le seachtmhain” agus d’innis sé an sgéal ó bhun go bárr do’n sagart agus do gach duine a raibh fonn éisteachta air. Dá mhéid an sáinn a raibh an tAthair Seán ann an oidhche roimhe sin bhí sé seacht n-uaire níos measa anois ag éisteacht le sgéal Thaidhg.
    I ndeireadh na dála ghabh sé uchtach agus ar seisean a ghlór ag crith le neart naire “Ph-ph-phós mise do bh-bh-bhean le b-b-buachaill a bhí agam in-in-indé.”
    “Mo bhean-sa ! ! mo bhean-sa, an ead? Mo Bhid? An ag magadh fúm atá tú? arsa Tadhg agus é ag léimnigh as a craiceann le neart buille. D’árduigh sé a lámh leis an sagart a leagann ach chuimhnigh sé gurbh’ é searbhfhóntuidhe Dé a bhí ann.
    Chuir sé fios ar a mhnaoi. Tháinig sise
    AT1792A: The Priest's Pig