School: Caisleán na hÉille (The Neale)

Neale, Co. Mayo
Máire, Bean Mhic Domhnaill

1. (continued from previous page)
    D'fhiafruigh siad an ceist ceadna de agus ar seisean, "Tá sibh as bealach ar fad. Caithfidh sibh dul ar ais arís leath-mhíle agus dul suas an bóthar atá ar do lamh chlé.
    Dubhairt an bhean óg go mb'fhearr dóibh dul ar ais agus chuadar. Níorbh fhada a bhíodar imtighthe suas a bothar eile gur casadh dáréag gaduidhe ortha agus thug siad Geilis agus an bean óg leo go dtí teach a bhí acu faoi'n dtalamh. Bhí sórt dorais ag dul isteach. Cheangladar iad agus d'fhágadar annsin iad agus chuadar amach arís.
    Bhí a lán rudaí san geábán sin a ghoid siad ó dhaoine. Thug Geilis fá deara go raibh píosaí móra ime ann, agus bhí franncaigh ag teacht agus ag ithe an ime. Do scráil sé fhéin go dtí an t-im agus chuimil sé an rópa a raibh a lamha ceangailte leis in agaidh an ime. Luigh se annsin go han-chúin.
    Níorbh fhada go dtáinig na franncaigh agus thosuigheadar ag ithe an ime a bhí ar an rópa agus ag gearradh an rópa lena fíaccla. Nuair a sgaoileadh Geilis gearr sé an rópa
    Eibhlín Ní Mheith
    Other names