School: Caisleán na hÉille (The Neale)

Neale, Co. Mayo
Máire, Bean Mhic Domhnaill

Tomás Fuilteach De Búrca
    Timcheall trí chéad bliadhain ó tríocha ó shoin bhí tighearna de shliocht Burcaigh in a chomhnuidhe i gCaisleán Loch Measga. Duine diamharach a ba é agus droch cháil air ar fuid na duithche sin mar gheall ar a ghniomhartha fuilteacha agus níor tugadh air ariamh acht “Tomas fuilteach.”
    Bhí sé ráidhte ám go raibh sé ar a chumas draoidheacht a oibriúghadh ach nach raibh deimhniughadh ag aoinne ar aon des na scéaltaí seo. Cé nach raibh fritheadh amach arís go raibh bun acub mar sin fhéin. Acht ní aige féin a bhí an draoidheacht acht ag a mháthair agus bhí sise níos fealltaigh ná é féin. Chuireadh i riocht girrfidh í de bharr a gcuid droch beartacha agus d’fhan an riocht sin uirthi agus í seomra beag dorcha a bhí a comhnuidhe aicí gan fhios d’aoinne acht do Thomás.
    Is iomdha duine uasal agus Taoiseach a thug Tomás cuireadh chun féile chucha acht ní fhaca ariamh iad tar-éis dul isteach sa gcaisleán dóibh agus ba baramhail gach aoinne gur dún-mharbhúghadh fuilteach a thug sé dóibh.
    Bhí na scéaltaí seo ag dul ó bhéal go béal
    Bríghid Ní Fhearchair