School: The Neale (B.)

Neale, Co. Mayo
Tomás Mac an Bháird

1. Bhí fear ann uair amháin agus theigheadh sé amach gach oidhche ag sgóraidheacht le na comharsanaibh, agus ní thiocfadh sé abhaile go dtí breacadh an lae. Bhí a bhean ag rád leis i gcómhruidhe go mba mhaith léiti da mbéarfadh na taidhbisc air oidhche eicínt, agus annsin ar sise "tiocfaidh tú abaile in am"
    Oidhche amháin agus é ag teacht abaile glaodhadh air, stad sé agus dúbhairt duine eicínt leis "Tóg é seo" "Tóg é seo". Thóg sé agus céard 'bhí ann acht páisde óg a bhí [?]goidthe ag na taidhbhise. Níorbh fhéidir leobhtha páisde a ghoideadh gan congnamh a fhágha ó dhuine saoghalta, agus sin é an fáth a ghlaoidh sé ar an bhfear. Bhuail an fear an páisde faoi'n a chóta agus dúbhairt sé "beannacht Dé le mo leanbh agus thug sé abhaile go dtí a teach é. Nuair a ghoideann na taidhbhise páisde deirtear go gcuireann siad taidhbise i bhfuirm páisde marbh ina áit, agus sin mar a bhí an sgéal le na daoine ó nár goideadh an páisde, a
    Mrs French
    Unknown