School: Sruthar (C.)

Shrule, Co. Mayo
Bríd, Bean Uí Éanacháin

1. (continued from previous page)
    an teach agus ní raibh se indon rud d'ith ar fead seactmhaing in a dhiaidh sin. Dubhairt a bhean leis, má bh aon rud ag cur as, dó, dul go dtí an sagairt. Cuaidh sé go dtí an sagart annsin, agus d'innis sé gach rud dó. Dubhairt an sagart leis go raibh sagart óg in aice leis an áit, agus dubhirt sé leis dul cuige. Cuaidh sé go dtí an sagart agus d'innis sé a sgéal dó. Dubhairt an sagart leis a beith in áit éigin an oidhche sin, agus go mbéadh se fhéin ann freisin ag am céadhna. Dubhairt an sagart leis an bhfear an oidce sin, shiubal ar a thaobh féin agus thosuigh se ag léigeamh as leabhar urnaighthe.
    Bhí an oidhce ag tuitim orra, agus léim rud ar cul muinéal an fhir. Thosuigh se ag sgreadóil agus dubhairt an sagart leis gan a beith ag sgreadaoil. Chuaidh an sagart isteach, agus d'iarr se ar an mnaoi an luigfeadh sí isteach iad ar fead na h-oidhce. Dubhairt sí leis go raibh clann mhó aice, agus ní raibh neart spéis aice dón beirt aca. Dubhairt an sagart leithí a chur ar an doras. Ní deachaidh an sagart in aon áit ar feadh na h-oidhce, acht ag léigheamh as an leabhar urnaighthe. Nuair a thainig an mhaidin, dubhairt an sagart leithí an sgiobhoíl a fhosgailt agus an fear a léigint amac.
    Fuair sí an eoachair, agus d'fhosgail sí an
    Siobhán Ní Chearbhaill