School: Sruthar (C.)

Shrule, Co. Mayo
Bríd, Bean Uí Éanacháin

1. (continued from previous page)
    Gearradh amach an talamh faoi chóir na troda, agus thosuigh siad ag caitheamh sleagh .le na chéile. Ní raibh an mac ag caitheamh a shleagh féin ach go fánach, mar níor mhaith leis a athair a ghortuigheadh, ach ba mhaith leis a feiceál cén chaoi an raibh an tsean Laoch i ndon a shleagh a chaiteamh. Bhí Cú Culainn ag caitheamh ar a mhíle dhícheall ag iarraidh an duine eile a cur faoi chois. Chaith sé sleagh agus chuir sé tré chroidhe a mhic é, agus mharbhuigh sé é. Tháinig Cú Chulainn suas gur bhuail sé glúin ar a ucht, agus sin é an uair a chonnaic sé an fháinne óir ar a mhéar. Is annsin d'aithnigh sé gurbh é a mhac féin a bhí marbh aige. Sin é an uair a thosuigh sé ag gol agus ag garthaoil. Thug an mac fuil a chroidhe ar an áit, agus dimthig an fuil siar le sruth, agus ón lá sin go dtí an lá seo, tugtar Sruth-Fhuil ar an áit sin. Is ar éigin a bhí Cú Chulainn i ndon dul chomh fada le Cuíge Laighean, agus ba ghearr in a dhiaidh sin go bhfuair sé bás, mar bhí a chroidhe briste fá'n sgrios a bhí déanta aige, a mhac féin a mharbhú.
    (From Miss Kean, Kilcurrif, Cummar. She heard the story from her Father who is dead)
    Máire Ní Chatháin