School: Sruthar (C.)

Shrule, Co. Mayo
Bríd, Bean Uí Éanacháin

1. Is iomdha rud i dtaoibh na h-aimsire a bhíos le cloisteál ó na sean daoine.
    Nuair a bhíos druim an chait iompuighthe leis an teine, sin cómhatha báistighe. Nuair a bhíos an madra ag ithe an fhéir ghlais sin cómhartha baistighe freisin. Nuair a bhíos sutha ag tuitim anuas sin cómhartha baistighe. Nuair a bhíos fead leis an ngaoith sin droch cómhartha. Nuair a bhíos dath gorm tré an teine sin comhartha báistighe. Nuair a bhíos an cat ag sgríobadh ag an doras, sin cómhartha go bhfuil aimsear gharbh ghaothmhar ag teacht.
    Nuair a bhíos na fainleóga agus na préacháin ag eiteall ós íseal sin cómhartha báistighe.
    Nuair a bíos an Céathta iomluighthe ins an spéir, is droch chómhartha é. Nuair a bhíos an crotach ag sgread sin cómhartha báistighe. Nuair a théigheann an ghrian faoi agus sgamall thar timcheall uirthi, ní maith an cómhartha é. Nuair a bhíos fáinne tar timcheall na gealaighe, sin cómhartha baistighe freisin. Nuair a bhíos bogha -baistighe ins an spéir go moch ar maidin, sin cómhartha báistighe freisin. Nuair a bhíos na h-ainmhidhthe ag rith ó na cuileóga is cómhartha báistighe é. Nuair a bhíos na géana fiadhain ag eiteall go fairsing ins an spéir, is cómhartha seaca
    Treasa Ní Cheileacháin
    Shrule, Co. Mayo