School: Naomh Seosamh, Shrule

Shrule, Co. Mayo
Mícheál Ó Reachtaire

1. Bhí sean-sgoil i Sruthar uair amháin agus bhí sí tuairim is céad slata ón Abhainn Duibh. Ó Curraidhín an t-ainm a bhí ar an múinteoir a bhí ann. Ba’s an áit seo ó Curraidhín agus i mBéarla a bhíodh sé ag múineadh na bpáisdí. Bhíodh leabhair beaga aca. Sgríobh na páisdí le píosaí slaite agus nuair a bhíodh an deire dubh brisde de. Chuiridís ins an teine arís é agus bhéadh sé dubh arís. Bhí sean-¬sgoil eile ins an áit a bhfuil an sgoil anois i gCnoch Rún. Ó h-Eineacháin an t-ainm a bhí ar an múinteoir a bhí ann agus bhíodh na rudaí céadhna ag na páisdí is bhíodh ag na páisdí i Sruthar ins an sgoil. Bhí Ó h-Eineacháin ag cur faoi i dteach tuairim is céad slata ón sgoil agus Piarais an t-ainm a bhí ar fhear an tighe.
  2. Bhí sgoil i gCathair-Lios-Gráín fadó in aice leis an áit in a bhfuil sé anois. Sé an t-ainm a bhí ar an máighistir Mac Cárthaigh. Sgríobadh siad ar slinne le cailc slinne. Bhí stól ag gach duine ag an sgoil agus suidheadh sé ar gach lá agus sgríobhadh sé ar freisin. Múineadh na h-adhbhar i mBéarla acht bíodh
        1. buildings
    Pól Ó Buadhacháin