School: Craig Dhubh

Cregduff, Co. Mayo
Séamus Mac Giobúin

1. Sgéul
    Bhí fear fadó ann agus bhí triúr mac ag aige An buachail[l] óg bhí sé amuigh gach oidhche an mall ar feadh An oidhche seo tháinic sé isteach ar a trí a chlog ar maidin Lá i-n-a a diaidh chuaidh an t-athair go dtí an sagart agus dinnis sé dho an caoi a raibh an mac ag teacht isteach aon am san oidhche Bhí socraid le bhéith ann an la indhiaidh sin agus dubhairt an sagart leis a phaidrín d'fágail ar chloich ins an gcill. Rinne sé seo agus dubhairt sé leis an mac ba shine dul agus an paidrín a thabhairt abaile leis. Ní rinne an mac é seo.
    Diarr sé ar an mac eile ach ní rachadh se
    Diarr sé ar an mac óg agus dubhairt sé go