School: Craig Dhubh

Cregduff, Co. Mayo
Séamus Mac Giobúin

1. (continued from previous page)
    fír oibhre ceol ag teacht on ráth go minic. Níl fhíos ag aon duine i gceart cen fháth a tugtar ráth air. Tuigtear ráth acht ní tuigtear cupán. Deirtear go mbíod cearduidhe ann fado agus go mbíod sé ag deanamh cupán adhmaid agus gá ndíol.
  2. Tá Rath eile cosamhail leis Ráth-na-gCupán in aice Maolda. Tugtar Ráth-Máillichin ar an áit mar tá ráth ann. Tá bannc cré thart air timchealll is deich troigh ar aoirde. Tá poll ins an ráth. Tá staidhre síos ins an ráth. Tá cloch ar béal an phuill. Deirtear go mbíonn sidheóga ins an ráth. Déanamh cruinn atá air. D'féadfadh fear nó capall siubhal go réidh ar bhárr an bainnc. Tá fál mór árd fiadáin deich troighthe ar aoirde de'n sgeich ghil ag fás ar bhárr an bhainnc freisin. Níl acht aon bearna amháin ann cúig troig déag ar leithead