School: Craig Dhubh

Cregduff, Co. Mayo
Séamus Mac Giobúin

1. (continued from previous page)
    bportach mór atá toir Cruaic Pádhraic agus Maol Réidh in aice "Feenone". Bhí Diarmuid agus Gráinne rompa i "bFeenone" agus gan mórán seans aca ealó an úair seo. Cheap Diarmuid an chleas seo. Rinne sé an dá leabaidh Diarmuda seo, ceann sa bfraoch agus ceann sa ngaineamh os a chomhair. Líon sé dhá mhála - ceann de'n fhraoch agus ceann de ghaineamh. Shocruigh sé a mhála fraoigh sa leabaidh Dhiarmuda a bhí sa ngaineamh agus an mála gainimh sa leabaidh a bhí bhfraoch ag an gceann eile de'n bhaile sa bportach. Gach ré oidhche chodluigheadh sé féin agus Gráinne in gach leabaidh.
    Thosuigh Fionn agus an Fhian ag cuartú na h-áite acht theip ortha teacht ar an mbeirt a bhí i bfolach. Nuair a bhí ag cinnt ar Fhinn d' eirigh sé an-corruighthe agus chuimhnigh sé ar an "bfiacal feasa". Chuir sé a ordóg faoí agus d' fáisg sé i lár oidhche airithe agus dhún sé a shuile.
    "Feicim iad" ar seisean "in a gcodladh ar leabaidh gainimh". Amach cuartuighidh cois fairrge! Rinne an Fhian amhlaidh acht ní bhfuair siad
    Feenune, Co. Mayo
    S. Mac Guibiún