School: Craig Dhubh

Cregduff, Co. Mayo
Séamus Mac Giobúin

1. Bá é Tigearna Lúcan ann Tíghearna Talmhan a bhí thart ar an ceanntair seo. Ní raibh meas ar bith ag na daoine air mar do rúaig sé go leór daoine as a gcuid seilbh. Duine de mhuinntir Bingham a bhí ann agus tugadh Tigearna Lúcan air mar bhí sé in a tíghearna thart ar an áit seo.
    Do chómhnuidhe an Tíghearna talmhan seo i gCaisleán an Bharnaig. Protastúnac a bhí ann agus bhí an-fuath aige do na Caitiliocaigh. Do rúaig sé amach na tineóntaidhe as ag gcuid bothán. Do leag sé na tíghte agus rinne sé ballaí de na clocaí. Bí 2,200 acra talmhan aige agus do tug sé go Albanac é darbh ainm do "Simson" mar báillí a bhí ins an bfear sin. Do chuir "Simson" beithidig ar an bféarach agus do rinne sé ar
    Annie Burke
    Cappacurry, Co. Mayo