Scoil: Cill Bheidhin (Kilvine) (uimhir rolla 16019)

Kilvine, Co. Mayo
Pádhraic Ó Reachtagáin

Ar an leathanach seo

1. Sé an t-am is mó den bhliadhain a bhíónns daoien ag pósadh ná ins an inid sé sin ó Nodhlaigh go dtí Céádaoin na Luaitreadh. Deirtear ná cheart do dhaoine pósadh a dhéanamh ar lá na leanbh nó lá Bealtaine mar nach mbeidh ádh ortha.
    Beadh iad gléasta ins na h-éádaigh a bhfeárr a bheadh aca éadaigh nach gcaithfidhe na daoine ata ar an saoghal indiú. Caiple a mbíodh aca an t-am sin agus dfágadh dearbhratháir na mná go teach an fhir ar a capall í agus í ina suidhe taobh thíar de ar an diallaid agus ní bheadh duine ar bith leis an bfearr. Nuair a thagadh siad le chéíle ins an teach bheadh féasta mór aca a seasamh go ceann cúpla lá.
    Nuair a bheadh an lamhnán ag dul abhaile thagadh buachaillí na h-áíte
      1. poetry