School: Baile an Daingin (B) (roll number 1676)

Location:
Ballindine, Co. Mayo
Teacher:
Séamus P. Ó Gríobhtha

Filter stories

Back
/ 832 Forward
Resolution: Low | High
Baile an Daingin (B) | The Schools’ Collection

Archival Reference

The Schools’ Collection, Volume 0096, Page 810

Image and data © National Folklore Collection, UCD. See copyright details »

On this page

(continued from previous page)

16. Why does the cow look over the hedge.
Answer : because she can't look under it

18. Ink ank under the bank,
Ten drawing four.
Answer : a woman milking a cow.
19. Chip chop cherry,
All the men in Derry couldn't climb up it
Chip chop cherry. Answer : smoke.
20. Why is Ireland like a bottle.
Answer : there is a cork on it
23. When is a ship not on water.
Answer : when it is on fire.

4. How many gobs does a hen leave on the ground when she is eating.
Answer : one gob

5. What wasn't, and never will be,
Look at your hand and that you will see.
Answer : one of your fingers to be as long as another,
6. Wide at the top,
Narrow at the bottom,
A hole in the middle.
and flupedy flow
Answer : Making a churning

(continues on next page)
Collector
Patrick Kelly
Gender
male
Address
Lisduff, Co. Mayo
Informant
Bridget Mc Hugh
Gender
male
Age
58
Address
Lisduff, Co. Mayo
Language
English