School: Baile an Daingin (C.) (roll number 4828)

Ballindine, Co. Mayo
Máire de Staic

1. San am fadó do chreideadh na sean Gaedil go raibh na daoine maithe ann go cinnte, go dtógadh siad daoine as an saoghal seo agus go gcuireadh siad duine eile leath marbh in ionad an duine cheart. Seo é sgéal a chualas faoí sin.
    Í gCillín, Baile an Daingin, seadh thárla é seo. Bhí an Samhradh ann agus san am sin ba é nós abhí ag na sean daoine ná triúr nó ceathrar acú abheith í bpáirt in aon pháirc amháin chun a gcuid mbeithidheach a bheith ag inbhear ann, agus gach oidhche d'fanadh fear in a shuidhe ag tabhairt aire don eallach. An oidhche seo in aon chaoí bhí fear darbh ainm do Mac an Laighnihh in-a shuidhe, agus nuair bhí sé ag gabhail thar teach áirithe chonnaic sé beirt bhan in a seasamh taobh amuigh de'n bhfuineóig. Rugadh leanbh sa teach sin, cúpla la roimhe
    Shelia Kavanagh
    Newtown South, Co. Mayo