School: Baile an Daingin (C.) (roll number 4828)

Ballindine, Co. Mayo
Máire de Staic

1. Bhí máighistir scoile ann úair amhain agus bhí ceann chapall aige agus dá mba rud é go raibh bhuachaill no cailín díomhaoineach sa sgoil aige. B'éigin dó nó dí an "Ceann" do breith abhaile thar an oidhche.
    Ag dul abhaile dos na búachaillí í gceárdchain mar a rinneadar go minich roimhe sin. Pé ar bith bhí braoinín sa mbreis ólta ag an nghabhann an tráthnóna úd. Chonnaic sé an "Ceann" ag buachaill éigin agus d'fhiafruig sé dhe cé'n fáth go raibh an rud úr - gránna sin aige. D'innis an buachaill an sgeal dó agus ar chaoch do shúile bhuail sé buille dá chasúr ar an "gCeann" is bris sé na smidirínibh é.
    Bhí brón is cuma ar an mháighistir in a dhiaidh an cinn
    Kathleen Hynes