School: Baile an Daingin (C.) (roll number 4828)

Ballindine, Co. Mayo
Máire de Staic

1. Sean Sgéal
    Fadó bhí tobar breágh fíor uisce i bpáirc agus bhí Áltóir in aice leis agus san Áltóir sin seadh léigheadh an t-Aifreann nuair a bhí fán ar ár sagairt, nuair a bhí na peanadluighthe 'na gcoinnibh. Deirtear gur ins an tobar sin do dhéineadh na sagart na leanbhaí do baisteadh. Bhí sé de nós ag mnáibh an bhaile a gcuid éadach salach do thógaint go dtí an tobar chun iad a nígheadh le h-ais an tobair. Béigean dóibh iad go léir do chur ar mhaos an oidhche roimh ré, agus lá in-a dhiaidh sin gallúnach do chuimilt díbh.
    Tharla go ndeachaidh bean leisgeamhail chuig an dtobar lá agus shíl sí gur mhaith an t-seift í, na héadaigh do caitheamh isteach san tobar ar fad. Do rinne, agus do bhain sí dhí pé-lobaiste a bhí uirthe agus do léim sí isteach san tobar. Do shiubhal sí ar na héadaigh is do rinne sí sobal breágh gallunaigh ortha. Ba
    Kathleen Hynes
    Lugalisheen South, Co. Mayo