School: Teach Chaoin (B.) (roll number 6830)

Tagheen, Co. Mayo
Séamus Ó Maoilearca

feoil aca an oidhche seo.
    Nuair a bhíonn fear ó gag pósadh gheobhann se cárta uisge beatha agus tugann sé do bheirt fhear é. Téigheann an bheirt fhear go dtí teach an chailín óig agus iarrann an cailín ó gar a h-athair agus a máthair. I gcionn cúpla lá gheibheann siad scéala go bhfuil siad réidh le cleamhnas a dhéanamh nó mar a mbíonn siad sasta cuireann siad scéala chuige gá eitheach. Annsin má bhíonn siad sasta teigheann gaolta an fhir óig agus gaolta an chailín le cheile agus imeasg óil agus ithe deanann siad cleamhnas. Mara mbíonn spré ag an gcailín óg gheobhann sí talamh no earraidhe éigin eile. Go h-iondamhail gheobhann ba agus airgead. Tar éis a bpósta bíonn bainfheis aca i detach an fhir óig nó i dteach an chailin óig. Más i detach an chailín a bhíonn an bhainfheas ní théigheann sí abhaile go ceann míosa no má théigheann deirtear nach mbéas an lánamhain mí rathamar. I ndheireadh na míosa bíonn bainfhéis beag eile aca. Go h-iondamhail ní tugtar an spre don fhear óg go mbíonn an
      1. poetry
    Séamus Ó Maoilearca