School: Teach Chaoin (B.) (roll number 6830)

Tagheen, Co. Mayo
Séamus Ó Maoilearca

seo go foil go speiséalta ag na sean daoine.
    Gaibhneacht. – Deantaí spaid no ráimhínní, geataí, céachtaí, drolanna, crochanna, táirní capaill agus go leór rudaí eile in Ath-Énna fada. Sé Padhraic Ó Coillearain an t-ainm a bhí ar an bhfear a dhéanadh iad.
    Sníomhachán. – Tá sean tuirní olann go fós sa gceanntar seo. Tá ceann ag bean Sheáin Uí Dubháin agus Bean Sheáin Uí Mhaolaithche. Tá an bheirt bhan seo ina gcomhnaidhe i gCláirín agus déanann siad usáid de na túirnibh go foil. Tá an Gaedhealg go liomhtha ag an mbeirt bhan go foill.
  2. Posaidhthe.
    Pósann na daoine a bhíonn le pósadh san Inid sa gceanntar seo. Ní phósann daoine sa mBealtaine mar deirtear go bhfuil an mhí seo mí rathmhar. Oichdhe h-Inide bíonn feóil, cácaí déanta as fataí agus plúr agus m.s. ubhaí, oráistí agus milseáin aca ar an suipéar. Deirtear go mbeidh siad mí fhortunach i rith na bliadhna mar a mbidh