School: Grianán (roll number 13178)

Greenans, Co. Mayo
Máiréad Bean Uí Riagáin

1. (continued from previous page)
    loca a bhí ar thaobh an bhóthair. Rith sí in-dhiaidh na lachan ar bhruach an locha. Nuair a bhí sí ag teacht amach ar an mbhóthar chonnaic sí firín beag in-a chodlafh faoi bun sheiche. Dhúisigh sí an firín - leipreachán a bhí ann - agus rug sí greim air. Diarr an leipreachán uirthe é a leigint amach. Dubhairt sé leí go mbéarfadh sé ór dí, da sgaoilfeadh sí é.
    Annsin chuaidh siuad go dtí feochadán a bhí ag fás san bpórtac. Bhí pota óir ann. Dubhairt an leipreachán léi é a fhágáil annsin go dtí go mbeadg sí ag teacht abhaile. Cheap an bean go mbead sí in ann an pota d'fhágháil, mar ní raibh feochadán eile ag fás san bportac céadna ach an ceann sin. Nuair a thainigh an bhean amach ar an mbóthar arís bhí an portach lán de feochadáin agus ní raibh fhios ag an mnaoi ca raibh an t-ór.
    Máire Nich Éil
    Largan, Co. Mayo