School: Grianán (roll number 13178)

Greenans, Co. Mayo
Máiréad Bean Uí Riagáin

1. De réir an tseanchais tá a lán saidhbhris i bhfolach i mBurren Mór, i gCuingh, agus i dTúrlach. Deirtear gurbh iad na "daoine maithe" agus na lochlannaigh a chuir ann é agus nach féidir le aon duine e.
    D'fhághail ac duine de shlíocht na lochlannach. Níor chuala me an ndearna aon duine iarracht ríam chun an saidhbhreas sin d'fhághaiul.
    Fuair duien darbh-ainm Brígid Ní hAirt a lán óir in aice na g-áite seo timcheall truiocha bliadhain ó shoin. Bhí sí in a comhnaidhe i largan an uair sin. Brígidh Thomáid Mhóir a tugad mar leas ainm uirrí i gcomhnaidhe mar dob é Tomás Mór an t-ainm a bhí ar a h-athair lá amhain bhí sí amuigh ag bailuighadh brosna le h-agaidh an teinéadh. Bhí sí ag siubhal in aice le claide agus do chonnaic
    Brígid Ní Chuimilín
    Gort, Co. Mayo