School: Grianán (roll number 13178)

Greenans, Co. Mayo
Máiréad Bean Uí Riagáin

1. (continued from previous page)
    Bhí an fear faoi an gcarr agus bhí se marbh nuair a fuair fear a bhí ag teact abaile le bó é. Do thóg se ar fear marbh leis agus do chur se isteac i sgioból é atá in aice le tig Bhrigde Ní Cearnaig; leagad amac é agus bhí tórram annsoin go dtí go dtaínig 'a gaolta chun e do chur.
  2. Tá a lán botar in aice na h-áite. Seo h-iad na h-ainmneaca atá ar na bóítribh "Botar Nua". Téigheann an bóthar sin tre Bearnan Gaoithe agus sios go Tir Amhlaidh. Bóthar an Easbuig a teigeann ó Bearnan Gaoithe go Caisleán-a-Bharraigh. Tugadh an t-ainm sin air in onoir do Sean Mac Eil an t-Easbog a rugad in aice na h-aite sin.
    Tá a lán sean bhóithre ins an gceanntar. Téígeann siad tre na portacha. Rinneadh na bóíthre atá ann anois in aimsear an droich saoghail. Geibhtí ceitre piginn go leit sa ló. Ins an am sin do théígheadh siad cuig no ceitre míle o'n a dtightib fein ag obair ar na bóitrib sin. Bhíódh na mna ag obair go cruaidh orta freisin.
        1. public infrastructure
    Áine Ní Fionnactaig