School: Grianán (roll number 13178)

Greenans, Co. Mayo
Máiréad Bean Uí Riagáin

1. Ar uair sin bi beirt fhear ann, bhí stocha óir ag duine aca agus bí stoca min coirce ag an duire eile, An duine a raib ar or aige fuair sé bás leis an ocras, an duine a raib an min coirce dit sé é do coingbhuigh sé beó go dtí go bhFuair sé beadh eile.
    Is in aimsir an ghuirt tosaig na daoine ag aboair ar no bóthribh agus fuair siad ceithre pinginn sa ló.
    Bíodh siad ag ite feir ar taobhar bóthair agus ag fághail bháis.
    Níor fád na prátaí ar feadh cupla blíadain Dubhairt an sagart le na daoine gar iad a chur mar ní fásfadh siadh. Cuir cuíd aca iad agus bhí siad comh mhór lé tuirnipi.
    Eibhlín Ní Giobhúin
    Gort, Co. Mayo
  2. The time of the famine a number of poor people died with hunger. The slits which the people who had homes used to set the poor homeless people used to hook up. There is a field which belongs to Mary Stephens. Now in that field there were potatoes. There was a poor man crossing the fields and when he reached this field he