School: Grianán (roll number 13178)

Greenans, Co. Mayo
Máiréad Bean Uí Riagáin

1. Tá ba agus laoigh againn sa bhaile. Tá ainmneacha ar chuid de's na buaibh. Nuair a bhíonn duine ag thiómaínt na mbó deireann sé i mbéarla "gurse" Is é "Coctail" an t-ainm ata ar an laigh. Stábla an t-ainm ata ar tigh na mbó.
    Nuair a geibheann na ba féar bionn cuid de fágtha agus cuireann sin mar easair fuithe. Cuireann na daoine píosa fáda admuid ins sheasamh le h-ais an bhaile agus ceangluigheann siad rud ar a tugtar slabhra ar an admuid agus ceangluigheann siad na ba de'n slabhra.
    Crochann na daoine cruidhre capaill i dtigh na mbó ionnus go mbéadh rath ar an stoc. Bíonn na ba cruidhte dhá uaire gach la ar maidin agus ;san oidhche. Ma biónn bo gan a bheith ceuidhte gach maidin agus oidhche, cailleann sí an bainne. Nuair a bhíonn an bó cruidhte ag duine craitheann sí bainne lé'n a lamha thart ar an bó. Ní cheart bó do crúdh direach tar éis laigh do bhreith acht is leór i do crúdh uair a chluig no dhá uair tar éis laogh do bhreith.
    Bíonn stábla le h-aghaidh an chapaill agus ní bhiónn se ceangailte ar chir ar bith. Bíonn rud ar a dtugtar "rac" ins an gcoirnéal cun an feír no an coirce a chur isteach ann le h-aghaidh an chapaill.
    Máire Nic Éil
    Largan, Co. Mayo