School: Grianán (roll number 13178)

Greenans, Co. Mayo
Máiréad Bean Uí Riagáin

de na stólaibh le feicéal ins na sean tighthe fós.
    Ní fhanadh na muinteóirí ins an áit ceadna i gcomhnaidhe théigheadh siad o baile amháin go dtí baile eile agus do bhíodh meas mór ag na daoinibh ortha i gcomhnuidhe.
  2. Bí sgoil i Sidheán agus bhí sgoláirí ag dul go dtí an múinteoir darbh ainm Inghean Dochartaigh. Sgoláire maithe a tháinig o'n sgoil sin. Bí sgoil eile i nDoirín áit in a raibh mo shean - athar in a chomhnaide. Bhí múinteóir ann darbh ainm Bríghid Marley múinteóir maith a bhí innti. Bhíodh sí ag múineadh na sgoláirí go maith. Bhí mo seanathar inann leabhar Gaedhilge agus leabhar béarla a léighead. Bhí sé ain-ann sgríobhad agus gach rud mar sin. Nuair bhíodh na buacaillí crosta ins an sgoil sin do cuiread an muinteóir buachaill in a sheasamh ar an urlár agus cuiread sí buachaill eile suas ar a dhrúim agus buailead sí é. Tá an sgoil sin i mDóirin fós. Níl ann anois acht sgioból.
        1. buildings
    Máire Ní Goibichín