School: Grianán (roll number 13178)

Greenans, Co. Mayo
Máiréad Bean Uí Riagáin

1. (continued from previous page)
    Bainne a thógaint as cuireann sí cumad deas air. Tá a lán pisreóg ag muinntir na h-áite seo i dtaobh na cuiginne má thágann bean ruad isteach an fhaid is a bhíonn an maistreadh gá deanamh deirtear go mbíonn mí-ádh ar an im ar feadh na bliadhna sin.
  2. Tá cuireann againn sa mbaile. Tá sé timceall dhá go leith troigh an aoirde agus tá sé aon agus ain cheatrú slat thart timceall an bhuin agus tá sé níos tanaidhe idir an bun agus an bárr agus tá sé ag éirge leathan arí ar bárr na cuiginne
    An chuigeann atá againn sa mbaile tá sé an-aosta mar ní cuimin le'm athair an t-am a raibh sé déanta agus tá m'athair timceall ceathraca bliain d'aois.
    Tá an cuigeann déanta de gúis portaigh. Tá cúig banda iarann thart tinceall air. Déanann mo mháthair maistreadh dhá uair sa seachtmhain ins an samhradh agus uair ámháin sa seachtmhain sa gheimreadh. Ar dtús cuireann mo mháthair an bainne isteach i crota go éirigeann bainne reamir