School: Grianán (roll number 13178)

Greenans, Co. Mayo
Máiréad Bean Uí Riagáin

1. Uair amháin bí saighdúirí ar thoir Ar Slanuigteora chun e a mharbhú. Ac ní fuair síad é. Táinig an oidche air agus bhí air ag teachh abaile agus bhí sé ag siubhal treasna páirce. Bí a lan crann tart ar chlaidhe na páirce agus nuair a bhí sé ag dul treasna na chlaidhe cad a chonnaic se act droilín agus d'iarr na saighduíri ar an droilín "An bfhaca tú Ar Slanuightheoir a dul thart ar an áit seo indiu" agus dubhairt an droilín "connaich mé e ag dul thart indé" Annsin do chuaidh na saighdiuiri arais arís ag chuardac Ar Slánuightheora. On la sin amhach téigheann na buachailli thart go gac crann ag marbhu an dróilín Lá Fheile Stiópaín.
    Mártan Mac Cuimilín
    Gort, Co. Mayo