Scoil: Grianán (uimhir rolla 13178)

Greenans, Co. Mayo
Máiréad Bean Uí Riagáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    cun fhághail amach c'en luach a bhéas ag teastáuil o'n bhfear ar a áit. TUgann cuid d'es na daoine £60 dá ingheann, agus na daoine a bhíons saidhbhir tugann siad £80 di.
    Seo nós atá aca i nDoirín cuirtear míascán ime trí huaire timcheall cloiginn na mna nua phósta ionnas go mbeadh ráth ins an im agus ins an mbainne bhéas aici in a teach nua, agus tá sé ceart rud iarrain do ceannacht dí. Ní cheart do daoine pósadg dá mbeadh síad sean nó gheobhadh siad bás go luach in a dhiaidh a chéile.
    Oidhche na bainise tagann na buachaillí tuighe an oidhche sin agus bíonn féasta mór acu ag poitín agus uisce beátha. Bíonn siad gleasta i chuile sórt eadaigh cóta mótra hátaí móra tuige ar a gceannaibh agus batai mora in a lamhaibh acú. Annsin nuair bhíons a lán uisce beatha olta acú tógann siad an bhean nua posta amach ar an urlár ag damhsa leo agus bíonn spórt mór ag na daoine ag feáchaint orra.
    Máire Ní Goibichín
    Shanvoley, Co. Mayo