School: An Pháirc (roll number 13115)

Park, Co. Mayo
Mícheál Mac Cathmhaoil

1. Sa ceanntar seo tá dhá tobar beannuighthe ann ceann i Leach agus ceann eile i dTúrloch. In-onóir Naomh Padhraig tá an tobar seo. Deirtear go bhfuil an ceann atá i d-Turloch an-bheannuighthe ar fad agus téigheann daoine go leóir ann Lá lé Mhuire Móir ag deanamh turas ann. Tá sgeal fá'n tobar seo.
    Deirtear go raibh fear ann uair amhain agus ní creidfeadh sé go raibh an tobhair comh beannuighthe agus shil na dháoine aon úsáid d'én uisge ag deanamh coicéarachta. Thug sé lán ceanna dé abhaile leis lá agus bruith sé leath-phota dé go mbéadh leite aige. Núair a bhí an t-úisge ar fiochadh thosuigh sé ag chaith mhine choirche isteach ann. Dhá mbéadh sé ag cuir mine coirche ann ó shoin
    Mairéad Nich hÉil
    Shinnagh, Co. Mayo