School: An Pháirc (roll number 13115)

Park, Co. Mayo
Mícheál Mac Cathmhaoil

1. 'Sé Naomh Padraig, Patrún an cheanntair seo. Tá cuntas fírinneach againn gur thug sé cuairt annseo ar a bhelach ó Rath Cruacháin go Cruach Padraig. In áit darabh ainm Garbhchille timcheall trí nó ceathair de mhíle as seo, tá bullán ainmnighthe in-a dhiaidh. Ar taobh an bhóitrín in-aice an bhullain tá fotracha seancille a thóg an Naomh. Tá ainm eile - Cnocnacille ar an áit seo agus tá séan roilg ann chomh maith. Ar an n-gaineamh in-aice Locha Leath - Baile an Ríogh tá cloch éagach ann darabh ainm "Glún Padraig". Leath mhíle as seo i LEACH tá Tobhair Padraig agus in-aice Droicheadh Ceathramhan Caol
    Proinsias Ó Céirín
    Lack West, Co. Mayo