School: Caurane (C.) (roll number 13176)

Caurans Lower, Co. Mayo
Bean Uí Fhaoláin

1. Taidbhsí
    Bhí bean is fear ann fadó. Sa deireadh fuair an bhean bhocht bás is d'fág sí leanbh in a diaidh. Phós an fear arís. Bhí an dara bean crosta go leor. Ní thugadh sí éadaigh galánta do'n Páiste óg.
    Oidhche amháin tháinig fear déirce chuig an doras is d'iarr sé uirthi lóistín na h-oidhche a thabhairt dó is thug sí dó é. An oidhche sin d'fhág sí an leanbh óg in a chodladh san gcliabhán.
    I lár na h-oidhche tháinig máthar [!] an Pháiste óig is nígh sí an leanbh óg ins an mbainne a bhí ar an ndriosúr. Ní raibh aon uisge san teach. Bhí an fear bocht ag féachaint uirthi is d'fhág sí an leanbh ins an gcliabhán arís is amach léi.
    Ar maidin nuar [!] a bhí an
    Caitlín Ní Giolla Gailin