School: Caurane (C.) (roll number 13176)

Caurans Lower, Co. Mayo
Bean Uí Fhaoláin

1. Brigidh Naomhtha

An Sgéal

Más fíor do na sean daoine bhí Naomh Brighid ins an áit seo. Thug sí chuairt ar bhaile beag darb ainm Bun Dhá Abhainn (atá i gceanntar na sgoile)
    Tráthnómna amháin nuair a bhí sí féin is a cuid compánach ag teastal ag múineadh an fíor-creidimh do na Páganaigh chuaidh siad amugha. Ní raibh a fhios aca cé'n áit a rabhadar. Ar deireadh chonnaic Brighid solus i dteach agus rinneadar glan cosaidheacht air. Nuair a sroiceadar an teach bhuaileadar ar an doras agus leigheadh isteach iad. Bhí fear agus a bhean istigh. D'iarr Brighid lóistín ortha af feadh na h-oidhche. Dubhairt fear a tighe nach raibh aon áit aca dóibh. D'iarr Brigid aríst is
        1. saints
    Peggi Ní Congaile