School: Caurane (C.) (roll number 13176)

Caurans Lower, Co. Mayo
Bean Uí Fhaoláin

1. An tráthnóna a thoisigh an ghaoth niór céad bliadhain ó shoin bhí beir fhear ag dul amach ag baint craithneach cois fairrge.
    Bíodar an-bocht ar fad agus do bhiodh an craithneach ag teastail uatha i gcóir na bhfatas in ionad leasú.
    Na fir seo do bhainidís an craithneach in a bpáirt acht an tráthnóna seo tháinig imreas eatorra sul a chuaidh siad amach.
    Dubhairt duine amháin aca go mbiodh seisean ag baint níos mó craithnigh ná an fear eile acht bhí athrú sgéil ag an bhfear eile agus dubhairt sé go raibh a compánach ag innsint bréag.
    Bhíodar ag argúint mar sin
    1. processes and phenomena