School: Caurane (C.) (roll number 13176)

Caurans Lower, Co. Mayo
Bean Uí Fhaoláin

1. San mbliadhain 1839 bhí stoirm an-mhór ann. Leag sé go leor tigthe agus sguab sé an coirce is an féar leí trasna na tíre. Bhí coirce agus féar gach duine trí na céile. Bhí sé de cumas ag na daoine roinnt de a shábhail acht ní raibh fios ag duine ar bith cé'n áit a raibh a chuid féin.
    An lá in a dhiaidh sin bhí sé geall le bheith chomh dona sin.
    Bhí fear marbh i dTrian darbh ainm Lucás Mac h-Éil. Bhí go leor daoine ag an socraid agus bhí hata árd ar cheann acu.
    Sguab an ghaoth an hata agus níor stad sé ariamh gur thuit sé isteach i mbád Tomás Ó Neáraidhe as Muicneach, baile beag atá dá mhíle thoir de Thrian.
    1. processes and phenomena
    Caitlín de Róiste