School: Caurane (C.) (roll number 13176)

Caurans Lower, Co. Mayo
Bean Uí Fhaoláin

1. Pota Óir
    Chuaidh bean amach tráthnóna amháin i gcoinne aprún móna. Líon sí suas an t-aprún le móin agus thug sí isteach go dtí an teach é. Nuair a bhí sí ag cur na móna ar an teinidh céard a leimfeadh amach as a h-aprún acht lochramán.
    Rug sí air agus dubhair [!], A Chnabhaire, an ag goid mo chuid móna atá tú. Marbhóchaidh mé thú nó dóighfidh mé thú san teinidh. Thosuigh sé ag gol agus ag glaodach ar a athair agus ar a mháthair, acht ní leigfeadh sí amach é go dtáinig a athair agus a máthair, agus ní leigfeadh sí leis an athair nó leis an máthair é gur innis siad di an áit a raibh pota óir. Leig sí amach annsin é go buideach beannachta.
    Páraic Mac Niallaigh
    Ballingarden, Co. Mayo