School: Doire (roll number 16852)

An Doire, Co. Mayo

Seanbhailechathail
    Túr-Míc Éide
    Clár-cloinne Muiris
    (sgéal) An Chaora Dhubh
    Bhí rí agus bainríoghan ann fadó, agus ní raibh achu acht aon inghean ámhain, agus sé an t-ainm do bhí uirthí Máirín na Luaithrighe.
    Táinich tinneas ar an mbainríoghan, agus nuair a bhí sí ag fághail bháis dubhairt sí leis an rígh an chaora dubh fághail ag Máirín. Níor raibh sí i bhfad san uaigh nuair a pósh an Rígh bainríoghan eile. Bhí thriúr inghean achu.
    Ní raibh an bainríoghan ag tabhairt mórán le n-ithe do Máirín na Luaithrighe, agus bhí sí ag iarraidh í chuir chun bháis. Sé an obhair a tughú di ag cumhdhach na gcaorach chuile lá ó dhubh go dhubh.
    Chuile lá thiochfadh an chaora dhubh a d'fágh a máthair aicí. Sgarfadh sí éadhach gheall ar an talamh, agus leaghfadh sí bhéile anuas ag Máirín. Nuair a bíodh an bhéile thart bhíodh an chaora dhubh ag múnadh Máirín.
    Lá ámhain tar éis an bhéile dubhairt an chaora dhubh go gcuirfeadh an bhainríoghan amhach cheann dhá cuid ingeanacha féin go bhfeicfheadh sí céardh a bhí siad a dhéanamh. Dubhairt an chaora dubh go dtiubharfadh sí biorán di le chuir a gcloigheann an cáilín. Lá ar na máireach chuir an bhainríoghan an ingean amhach leithí le súil a conghbáil uirthí
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes
    Mártan Ó Cadhain