School: Doire (roll number 16852)

An Doire, Co. Mayo
Séamus Ó Cathain

1. Bhí Righ agus bhánrioghan ann uair a bhí aon inghinn amháin acha. Bhí an chíon acha ar an inghinn seo, mhár nach raibh aca í. Ní ro-fhada go bhfuair an bhánrioghan básannsin bí an Rígh in a bháinthreabhach. Níor mhaith leis an rígh fanacht ró-fadha in a bhainthreabhach. Is ghearr gur pós sé arísth. Banrioghan a pós sé agus bhí sise in-a bainthreabhach freisin, agus bhí áon inghinn amhain aichi fhréisin. Bhéan an mí sláctúr a bhí inthi fhéin agus in-a h-inghin. Bhéan an bhreagh a bhí sa gceadh bhéan agus in-a h-inghin comh mháith.
    Léigh a léas-mháthair orthaí fhéin ar dtús nach raibh ghráin ar bith aici orthaí. Ach mo leán bhí! Bhí fhúath aichi in a chróidhe dhíth, agus bhí sí chúininú ar shéift eighin chun í a chur chun bháis. Bhí síse ann dhéas ar fadh agus bhí a h-inghin fhéin an-ghrádna agus sin é an fháth a raibh sí ag íarraidh í a chur chun bháis. Aon obair ar bhith a bhíodh le dhéanamh isé a cháiteadh é a dhéanam agus ní bhíodh a h-inghin fhéin ag dhéanamh tháda. Ní túgadh an leas-mhathair chéarth ar bith dhith. Ní tughadh sí dhith dhith ach dhroch beatha lé'n ithe agus ní chúireadh sí orthaí ach dhróch cadhaigh, agus ní shásochadh sin an leas-mathar ghan í a cur amach fadí'n fhuacht ag obhair.
    Ní raibh fhíos ag an Righ go raib an leas-mháthair dhá dhéanamh sin uirthí. La amháin chur an léas-mháthair amach i a píocadh shméara dhubha í. Bhí go leor snéachta
    AT0403: The Black and the White Bride
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes