School: Doire (roll number 16852)

An Doire, Co. Mayo
Séamus Ó Cathain

1. Bhí triúr mac agam-sa a bhí oilte toghta, is ba gearr ba luan dhomh iad céad faraor géar. Dáfaig siad a ndriotúirín a sileadh deóra gach lá domhnaigh 'gus í dhá nghléas.
    Ní raibh suim ar bhith agam sa mac a b'oige 's ba lághach an leanbh é peadar féin. Sé an mac is sine aca a cráidh go mór mé is a dia ní beo mé lé cumha na dhiaidh. Liostáil ceann aca san arm gallda is chuaidh an ceann eile thar sáile anonn. Ní hé sin is measa liom ná a cráidh go mór mé acht go ndeárna mé an pósadh ar m'ais arís
    Bhain sé an clainn dhomh a bhí oilte toghta, 's muirín mhór orm 's mé go lag na dhiaidh. Nuair fheiceann mé gach bean aca is a clann lé céile caillimh réitheach is meabair mo cinn. Tá deireadh mo comhrád is seanchas déanta is ní labhróchadh aon smig go dthéigh mé i gcill. Dhá mbadh i mbaile na cilleadh a bhéadh do cnámha ní bhéinn go domhcroidheach ná leath in do dhiaidh. Mo cúig céad beannacht leat
    Seán Ua Búrca
    Páirc an Doire, Co. Mayo