School: Sraith

An tSraith, Co. Mayo

Dha dtugainn sin agus an oiread eile
    Ní bfuighinn ceann saor ón sáirgint”
    Tomás Ó Éanacháin (?) Tabhnach, An tSraith (54)

Bhí triur dearbhráthair ann uair amháin.

Bhí triur dearbhratháir ann uair amháin. Dúbhairt ceann aca go gcaithfheadh sé dul ar tóir oibre. D'eirigh a mháthair ar maidin agus rinne sí dhá cháca - cáca beag lé na beannacht agus cáca mór lé na mallacht. Tóig séisean an cáca mór lé na mallacht. D'imtig leis annsin go dtáinig chom fada lé tobar. Shuidh sé sios agus thosuigh sé ag ithe. Tháinig éinín beag aige agus dúbhairt “An cuidiu ná caibhreach liom thú”? Dúbhairt seisean nár caibhreach leis é. Dimthigh sé leis annsin agus tháinig chomh fada lé teach mór. Diarr fear an tíghe céard a bhí ag teastáil uaidh. “Tá obair a teastáil uaim” ars 'an buachaill. Thug sé isteach é agus
    Mairéad Seoige
    An Tamhnaigh, Co. Mayo