School: Doire

An Doire, Co. Mayo
Séamus Ó Cathain

1. Bhí fear ann fadó agus bhí sé an bhocht. Gabha a bhí ann agus ní raibh sé ag fághail aon obair le déanamh. Aon lá amháin d'imthig sé leis go dtáinic sé go dtí cearthaí.
    D'iarr sé obair ar an ngabha. D'fhiafruigh na ceardhtán dhó cé'n t-ainm a bhí air. Dubhairt sé gur gabha a bhí ann acht nach raibh sé ag fághail aon obair.
    Nuair a cualaidh an gabha sin tug sé isteach é agus thug sé obair dhó. D'fhan sé leis go ceann bhliadhna agus annsin chuaidh sé abhaile ag a bhean agus tugh sé an t-airgead dìth. Dubhairt gan bhachaint le dul ag an ngabha arís, agus d'fhán sé san mbaile.
    AT0326: The Youth Who Wanted to Learn What Fear Is
    Eibhlín Seóighe