School: Doire

An Doire, Co. Mayo
Séamus Ó Cathain

1. An Ridhire camh
    Bhí fear ann fadó agus sé'n t-ainm a bí air an ridhire camh. Bíodh sé i gcomnaidhe ag iasgaireacht. Aon lá amháin cuaidh sé amhach ag iasgaireacht. Bhí an lá seo an-bhréagh.
    Cuaidh sé amhach ar fadh ar an loch. D'imtigh sé leis bhí sé ag teannamh leis an oidhce d'ardhuig stoirmh agus gaoth mór. Cuaidh sé isteach ar óileán. Ní raibh sé i b'fadh ar an oileán go bfacha sé ainmhidhe mór ag teacht cuige.
    Bhí an-faitchíos air már ceap sé go n-iosfadh an t-ainmhidhe é. Cuaidh sé suas i gcrann mór. Táinich an t'ainmhidhe go dtí an crann agus tosuigh sé ag léimhnigh suas ar an gcrann.
    Eibhlín Seóighe
    Bun an Chnoic, Co. Mayo