School: Doire

An Doire, Co. Mayo
Séamus Ó Cathain

1. Is iomhdha lá bhreágh ghréine a chaith mé a' dhul bhárr sléibhthe Chonnamharama. Ag bhreathnú ar an nghréin ghíl a bhí go h-aerach ós cíonn an Bháile. D'freaghar mé an t-aon mhach a bhí go h-árdh os chionn na flaitheas. Agus dhá mbéinn-sé a' ruadh na mbráithe rí(?)
    Bhá gháiridh gearr uaimh theach mo charad. Ní raibh airhgeadh in mo phócha ná shúil go deo aghamh leis an mbhaile. Ach bhí mo shúile aghamh le rígh na nghrástha a bhí go h-árdh ós mo cíonn sna flaitheas.
    Ar mhaidhin go moch Dia Ceadhaóin agus mé in mo luighe ar mo leabhaidh. Thainich mo sweetheart le mo taobh theas. Is tháinich orainn lán Éireann do'n
    Máire Ní Dheirigh
    Ceapaigh na Creiche, Co. Mayo