School: Naomh Angela, Caisleán an Bharraigh (roll number 14410)

Castlebar, Co. Mayo
An tSr. M. Muireadhaigh

1. Bhí buachaill ann fadó agus bhí Simon Simplidhe an leas ainm a bhí air. Ní h-aon íongnadh gur baisteadh an t-ainnm sin air, mar a leithead d'amadáin ní raibh le fághail ó ceann na tíre. Sároibridhe dob-ead é agus bhí sé go [?] comaoinige chomh maith, ach sgaithte, nuair bhéadh sé ag cainnt, ní bhéad fhios aige céard bhéadh gá radh aige.
    Bhí sé ag obair i gcóir feirmeóra agus [?] lá mháin d'iarr bean an feirmeóra air dul a teachtaireact chuig tígh an buistéara a bhí suidhte timhceall shá mhíle i bfad ó bhaile. Dfhreagair sé go racadh sé agus fáilte agus thug bean a cúghe pu[?] dó cun aedhcanna agus sgairteaca do cheannach. Ní raibh cuimhneamh maith aige agus dubhairr bean 'a tighe leis aebheanna agus sgairteaca a aithris leis fún gan stad ar an mbealach dó.
    Dó thóg sé an bóthar air féin gá aichris na focail ós árd agus déirigh go maith leis go dtí gur casadh fear agus bean air. Bhíodar tar éis aistear ar fhairrge a chur díobhta agus nídh nach iongnadh bhí tinneas móir ortha. Do sheas Simon suas gan súil a thógáil díob agus dó
    AT1696: “What Should I have Said (Done)?”
    Damhnaith Ní Dálaigh