School: Eaglais

Burren, Co. Mayo
Seosamh Ó Mongaigh

1. Bhí an Gaduidhe Dubh ag siubhal ar an mbóthar lá. Nuair a bhí sé ag dul thar teach chonnaic sé bean ag siubhal trí agus paiste gleoite in a h-uchr aici agus í ag caoineadh. Chuaidh se go dtí an doras agus d'fiafruigh di cé'n fáth a raibh sí ag caoineadh. Dubhairt sí gur fhuadaigh fathach í fein agus a páiste ón a dteach féin agus gur orduigh sé dí an lá sin an páiste a mharbhadh agus a bhruith le h-aghaid a dhinnéir agus nach bhfuigheadh sí in a cro [?] é sin a dhéanamh. Cheap an gaduidhe ar phlean annsin. Bhí sean-mhadadh aige agus mharbhuigh sé é agus d'fheann sé é. Annsin bhain sé an ladhraicín dén phá [?] agus chuir sé i bpota feoil an mhadhadh an ladhraicín dá mbruith. Chuireadar na páiste i bhfolach. Ní raibh an méid acht déanta nuair a d'airigheadar an fathach ag teacht. Ní raibh am ag ngaduidhe rith amach acht bhí seomra sa teach a bhí lan de daoine marbha [?]
    AT0953: The Old Robber Relates Three Adventures
    Lil Ní Mhonghaigh