School: Eaglais

Burren, Co. Mayo
Seosamh Ó Mongaigh

1. Bhí gaduidhe ann fadá. Is iomdha gabhadh a ndeachaidh sé thríd.
    Oidhche amháin bhí sé amuigh ag siubhal an-deireannach. Chuala sé caint. Bhí triúr fathac ag déanamh air. Bhí cónra ar a nguailnibh aca. Chuaidh an gaduidhe suas an crann. Leagh siad an cónra ag bun an chrainn agus chuaidh siad ag tóruigheacht rud eicín. Annsin tháinic an gaduidhe anuas de'n chrann. Bhain se an clár den chónra. Ceard a bhí ann ach inghean Ríogh. Chuir sé an chailín suas an chrann agus chuir sé cloch mór isteach san gcónra. Tháinic na fáthaigh ar ais agus thug siad an cónra leo. Thug an gaduidhe an cailín go dtí an Ríog agus fuair se mála ór.
    Nóra Ní Ghiollárnáth