School: Eaglais

Burren, Co. Mayo
Seosamh Ó Mongaigh

1. (continued from previous page)
    leabthacha a bhí córuighthe ins na flaithis aici go mbeadh cead aici fanacht sna flaithis. Dubhairt an cailín aimsire go dtabharfadh sí cinnte agus go dtabharfadh sí ceann eile díobhta d'á h-athair agus agus ceann dá máthair agus go mo fhéidir go mbeadh sí in ann ceann eile a chóiriú de féin sul dá dfághadh sí bás. D'imthigh an eascú agus níor thainic sí ar ais ariamh ó shoin.
  2. Bhí fear ann fadá. Seán an t-ainm a bhí air. Lá amháin chuaidh sé go dtí an choill ag leagad crann. Nuair a bhí sé ag teacht abháile chonnaic sé cailín deas agus í gleásta in édaighe bán. D'Fheafruigh sé den fhear cén fáth go raibh sé amuigh chomh mall sin agus dubhairt an fear go raibh sé sa gcoll ag obair agus go raibh sé ag déanamh Fortúin beagh as an obhair sin.
    Áine Máire Ní Dhomhnaill
    Derrylahan, Co. Mayo