School: Eaglais

Burren, Co. Mayo
Seosamh Ó Mongaigh

"Fanfaidh tú annsin" ar sise "go bfuighfead-sa an rud atá mé a' iarraidh".
    D' fhan mac an duine uasail sa gcófra ar feadh na h-oidhche. Ar maidin dubhairt sé le bhean an mhic píosa páipéir a thabhairt dó go scríobhfadh sé chuig a athair ag rádh go raibh sé coinnighthe annsin go dtiocfadh an Gobán agus a mhac abhaile. Thug an bhean an páipéar dó agus scríobh sé chuig a athair ag rádh caidé mar bhí an scéal aige. Nuair a fuair an duine uasal an leitir scaoil sé an Gobán agus a mhac abhaile agus thug sé mála maith óir dóibh freisin as [?] an chúirt a dhéanamh. Nuair a chuadar abhaile leigeadar mac an duine uasail saor agus chuaidh sé abhaile chuig a athair agus bhí gach duine sásta annsin.
    AT0875: The Clever Peasant Girl
    Ail Ní Mhonghaigh