School: Clochar na Trócaire, Baile Fhiacháin

Newport, Co. Mayo
An tSr Padraig

1. (continued from previous page)
    suas mám díobh. Ar an bpoinnte scáird sruthán uisge aníos as an áit sin go díreach ar a h-aghaidh, is leigheasuigheadh ar an móiméad ceanda í. agus bhronn Dia radhairc a súl uirthi aith-uair. Ó shoin i leith tá tobar le faghail san áit sin. Tobar beannuighthe atá ann is téigheann na céadta daoine ann chun leighis d'fhaghail do thinneas súl.
    Fuaras a sgéal céadna ó fhear eile is ní hé an leagan céadna amach is amach abhí aige air. Deir seisean gur do bhean riaghalta a thárla sé. Níor labhruigheadh ar luachra chor ar bith, ach deir sé gur san áit a thuit na súile ar an talamh a sgáird an sruthán aníos. Níor bhronnadh radhairc a súl uirthi ath-uair de réir an fhir seo.
  2. Tobar Naoimh Dhoiminic
    Timcheall ceathramha míle ar an taoibh thoir ó dheas den shean-mhainistear Burghus Umhaill seadh tá an tobar seo suidhte. Tá sé ar bharr cnuic áird - áit aisteach do thobar dóirthea. Tá sé an doimhin agus tá an chuid is mó dá bhéal clúduighthe le leacracha. Ní thréigeann a chuid uisge é, dhá thruime é an Samhradh.